20 juli 2014

Klänning med helcirkelkjol och beskrivning

Så länge som jag har gått och tänkt att jag skulle göra en klänning med helcirkelkjol! På flera av bloggarna jag följer så har jag sett hur fint det kan bli, och har varit nyfiken på att försöka själv. Nu blev det äntligen gjort, och jag är toknöjd. Fantastiskt fin blev den, och A kunde inte vara gladare! Ärmarna provade jag att kapa till halvlängd. Det blev ett par tights till också, i samma färgställning som klänningen fast randigt. Båda tygerna är jersey från Stoff och Stil.


Tutorial: Ändringar för klänning med helcirkelkjol
(Jag har sytt i storlek 122 och tagit passade mått till mitt barn. Mina mått är exempel, men allra bäst blir det om du mäter på ett befintligt tröjmönster och på barnet.)
 • Först kapades ett tröjmönster på längden (där man vill att livet på klänningen skall sluta och kjoldelen börja). Jag kapade tröjan 17 cm från armhålan. (Nästa gång så provar jag nog 19 cm istället.)
 • Sedan mätte jag bredden på framstycket, och tog gånger två för att få fram omkretsen. 
 • Vi behöver radien för att kunna rita ut kjoldelen på tyget.  r = o/(2*π)
 • Rita ut en prick mitt i tygstycket. Märk med linjal måttet på radien runt om den, så får du din innersta cirkel. I mitt fall 10,2 cm från mitten. Beroende på hur lång kjol du vill ha så mäter du den yttersta cirkeln runt den innersta med det måttet du vill ha. Jag valde 34 cm. Klipp ut cirkeln och ni har kjoldelen färdig! Ett stort plus är att den inte har några sömmar alls!Mönster
Raglan T-shirt "More Grey" från Ottobre 4/2011 (med ovanstående ändringar)

Tights "Ropina" från Ottobre 6/2012

4 kommentarer:

 1. Vad fin klänningen blev. Jättesöt!!!���� Så duktig du är ��

  SvaraRadera
 2. Superbra!! Jag har länge sökt ett sådant mönster! Stort tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att se att beskrivningen kom till användning!

   Radera
 3. Vilken bra beskrivning, tack☺

  SvaraRadera